Stärk kroppen från grunden innan du beger dig in i höst och vinter – många svär vid fasta. Enligt statistikportalen Statista anser 65 procent av svenskarna att det är vettigt att avstå från mat ur ett hälsoperspektiv.
Fastan kan verka som en återställning på organismen och ha mycket positiva effekter på immunförsvaret och förloppet av många sjukdomar.
Fasta som terapi
På grund av den tillfälliga avhållsamheten från mat, drar kroppen på sina reserver. Den växlar till reparationsläge, cellrengöring och regenerering. Det har bland annat immunförsvaret nytta av.
Åtskilliga studier visar också att inflammatoriska reaktioner minskar kraftigt och kroppens egna smärtstillande medel frigörs – ett viktigt budskap till smärtpatienter.
Norska forskare kunde visa att symtom på reumatoid artrit minskar markant efter en veckas fastefas och efterföljande vegetarisk kost.
Denna effekt varade i upp till ett år. ”Förändringen i kosten efter fasta spelar en stor roll”, säger Ute Jentschura. ”Växtbaserad mat har en alkalisk effekt i kroppen och har därför också en antiinflammatorisk effekt.”
Intermittent fasta för figur och välbefinnande
”En fastekur är inte en diet”, säger nutritionisten. ”Men att inte äta är en vändpunkt som gör det lättare att ändra din kost permanent. Bort från vitt mjöl, socker och för mycket kött, mot färska, säsongsbetonade och alkaliska produkter.” Det sätter snabbt sina spår på vågen.
Även intermittent fasta. Du ger din kropp en 16-timmars matsmältningspaus, så du äter bara mellan 10 och 18 till exempel. Efter det är det över, även med söta drycker och alkohol. – Det långa uppehållet har en positiv effekt på mångas välbefinnande eftersom de får tillbaka känslan för sin kropp.
Metoden är också till stor nytta vid sjukdomar som typ II-diabetes, eftersom den insulinproducerande bukspottkörteln kan återhämta sig under matpausen. ”Det ska inte heller underskattas att man automatiskt äter mer medvetet – det ständiga mellanmålet har tagit slut.